6 січня слов'яни відзначають Святвечір або Сочевник -
урочисте свято напередодні Різдва. З цим вечером пов'язаний обряд
приготування страви із розмоченої в узварі з медом пшениці та горіхами з
насінням - першої найбагатшої куті(сочива).
Пізно ввечері за столом
збирається вся родина - так починається «вечеря». Для Святвечора готують
святковий одяг. Вважалося, що не можна зустрічати Різдво у чорному.
Прикрашають і дерева в садах - обв'язуючи стволи соломою. Поминають
померлих родичів.
А після вечері хлопці та дівчата відносять обрядову їжу своїм хрещеним та бабам-пупорізкам вони забирають пренесену вечерю і взамін дають свою, дітей ощедровують горіхами, цукерками чи грішми.
Зі святвечором пов'язані й прогнозування.
Зоряне небо на багату кутю - кури добре нестимуться і вродить горох.
Місячна ніч - врожай на баштани.
Ожеледь на деревах - вродять горіхи й садовина.
Сніг іде - врожай на яблука.
Іній або сніг - на мокре літо і дорід зернових.
Після вечері дивляться у вікно: якщо чисте і зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.
А після вечері хлопці та дівчата відносять обрядову їжу своїм хрещеним та бабам-пупорізкам вони забирають пренесену вечерю і взамін дають свою, дітей ощедровують горіхами, цукерками чи грішми.
Зі святвечором пов'язані й прогнозування.
Зоряне небо на багату кутю - кури добре нестимуться і вродить горох.
Місячна ніч - врожай на баштани.
Ожеледь на деревах - вродять горіхи й садовина.
Сніг іде - врожай на яблука.
Іній або сніг - на мокре літо і дорід зернових.
Після вечері дивляться у вікно: якщо чисте і зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.
Немає коментарів:
Дописати коментар